Eerste Samnitische Oorlog (343 - 341 vc)

1. Capua, de rijkste stad van Campania, vroeg Rome om hulp tegen aanvallen van de Samnieten. Aangezien de Romeinen eerder (354 vc) een verdrag met de Samnieten hadden gesloten wezen ze het verzoek af.
2. De CampaniŽrs gaven zich uit wanhoop over aan Rome waardoor plots de verdediging van Romeins grondgebied op het spel stond. De Samnieten gaven geen gehoor aan het verzoek om Campania en Capua met rust te laten. Dit leidde tot drie veldslagen in 343/342 vc.
3. Slag bij de Gaurusberg: bij het laatste daglicht wist het Romeinse leger o.l.v. consul Marcus Valerius Corvus na een lange gevechtsdag de Samnieten te verdrijven.
4. Slag bij Saticula: een leger o.l.v. consul Aulus Cornelius Cossus raakte in een bergpas ingesloten door een Samnitisch leger. Dankzij een afleidingsmanoeuvre van militair tribuun Publius Decius Mus wisten de Romeinen te ontsnappen. De volgende dag versloegen ze de Samnieten.
5. Slag bij Suessula: o.l.v. consul Marcus Valerius Corvus werd een Samnitisch leger verrast op het moment dat ze zich in een zoektocht naar voedsel hadden verspreid.
6. Carthago, op dat moment bondgenoot van Rome, stuurde een afvaardiging ter felicitatie en als geschenk een gouden kroon voor de tempel van Jupiter Optimus Maximus.
7. De oorlog eindigde in 341 vc met vernieuwing van het eerdere vredesverdrag.