Eerste Punische Oorlog (264 - 241 vc)

Rome ging het gevecht aan met Carthago over de heerschappij van het westelijke Middellandse Zeegebied. In de eerste oorlog ging het vooral om de controle over SiciliŽ.

1. De door Mamertijnen ingenomen stad Messana (hedendaags Messina) riep de hulp in van zowel Carthago als Rome tegen een aanval van Syracuse. De Carthagers reageerden als eerste maar de Mamertijnen bleken vervolgens toch niet zo blij met de Carthaagse aanwezigheid.
2. Romeinse troepen verdreven de Carthagers uit Messana en na een kort beleg van Syracuse gaf deze stad zich over en werd een bondgenoot van Rome.
3. Slag bij Agrigentum (261 vc): na een lang Romeins beleg van de stad Agrigentum kwam het tot een veldslag met Carthago die door Rome werd gewonnen.
4. Slag bij de Lipari- (of Eolische) eilanden (260 vc): eerste confrontatie tussen de vloten van Rome en Carthago. Consul Gnaeus Cornelius Scipio laat zich verrassen, mogelijk door een hinderlaag, waardoor Rome deze slag verliest en hij de bijnaam Asina krijgt ('ezelin').
5. Slag bij Mylae (260 vc): in korte tijd was de Romeinse vloot flink verbeterd en de eerste overwinning op zee werd geboekt o.l.v. consul Gaius Dullius. Vooral de  uitvinding van de corvus ('raaf'), een soort loopplank om vijandige schepen te enteren, droeg bij aan de Romeinse zege.
6. Slag bij Kaap Ecnomus (256 vc): Rome wilde proberen Carthago op eigen terrein, Afrika, te verslaan. De Carthagers vingen de Romeinen op bij de kust van SiciliŽ en hier kwam het tot ťťn van de grootste zeeslagen in de geschiedenis. Deze werd door Rome gewonnen.
7. Het Romeinse leger bereikte later dat jaar Afrika en o.l.v. consul Marcus Atilius Regulus werd de Slag bij Adys (255 vc) gewonnen. De gestelde voorwaarden voor vrede waren voor Carthago te ingrijpend waarna het o.l.v. de Spartaanse huursoldaat Xanthippus terugslaat met een zege in de Slag bij Tunis (of Bagrades, 255 vc). Regulus werd gevangen genomen en de Afrikaanse campagne van Rome was mislukt.
8. De oorlog ging verder op en rondom SiciliŽ. Rome boekte terreinwinst en viel het Carthaagse bolwerk Lilybaeum (hedendaags Marsala) aan. Een nederlaag in de Slag bij Drepana (of Drepanum, 249 vc) zorgde voor een terugslag. Rome bleef zeven jaar zonder vloot.
9. Slag bij de Egadische Eilanden (241 vc): een nieuwe en verbeterde Romeinse vloot versloeg de Carthaagse vloot. Carthago moest SiciliŽ opgeven en 3200 talenten betalen. De bereidheid van rijke Romeinse burgers om te investeren in de oorlog gaf de doorslag aangezien de animo onder Carthagers veel minder was.