Burgeroorlogen tussen Sulla en Marius (88 - 82 vc)


Eerste Burgeroorlog tussen Sulla en Marius (88 - 87 vc)
1. Lucius Cornelius Sulla (Felix) werd in 88 vc aangesteld als consul en generaal in de Oorlog tegen Mithridates, tot woede en teleurstelling van Gaius Marius.
2. Marius haalde de banden aan met de Populares en zorgde ervoor dat hij de positie van consul veroverde.
3. Sulla liet het er niet bij zitten en liet het leger dat nog onder zijn bevel stond optrekken naar Rome. Marius vluchtte naar Afrika en duizenden van zijn aanhangers  werden vermoord. Sulla herstelde zijn consulschap en de macht van de senaat.
4. Terwijl Sulla ten strijde trok tegen Mithridates keerde Marius met hulp van Lucius Cornelius Cinna terug naar Rome. Hij richtte op zijn beurt een bloedbad aan onder de aanhang van Sulla.
5. Marius werd voor het jaar 86 vc voor een zevende maal tot consul gekozen maar hij overleed 17 dagen later.

6. Lucius Cornelius Cinna, vriend van Marius en leider van de Populares, was vier jaar op rij consul (87 - 84 vc) en kon een terugkeer van Sulla een aantal jaar voorkomen.

Tweede Burgeroorlog tussen Sulla en Marius (83 - 82 vc)
7. Na de dood van Cinna in 84 vc kon Sulla met steun van onder andere twee jonge generaals, Marcus Licinius Crassus en Gnaeus Pompeius (Magnus), nieuwe aanhang en legioenen te verwerven en opnieuw de strijd aangaan.
8. Sulla nam het onder meer op tegen de gelijknamige zoon van Gaius Marius en kwam in 82 vc als overwinnaar uit de strijd.

9. Sulla liet zich tot dictator benoemen en voerde in 81 vc nog eens een serie bloedige zuiveringen uit waarbij vele duizenden mensen omkwamen. De Optimates hadden nu weer de touwtjes in handen, wat ook in politieke hervormingen tot uiting kwam.